Grondstofstromen Werkzaak Rivierenland

Grondstofstromen Werkzaak Rivierenland

Dit project is uitgevoerd in opdracht van Werkzaak Rivierenland. Werkzaak Rivierenland is een gemeenschappelijke regeling van de gemeenten binnen de Regio Rivierenland en is het regionale werk- en ontwikkelbedrijf voor de regio.

Werkzaak Rivierenland helpt inwoners met een afstand tot te arbeidsmarkt in de regio Rivierenland. Dit doen zij door talent te ontwikkelen en duurzaam werk te vinden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Werkzaak Rivierenland werkt daarnaast ook samen met lokale werkgevers, maatschappelijke organisaties en gemeente om inclusieve werkgelegenheid te bevorderen. Er worden voornamelijk assemblage-opdrachten uitgevoerd voor opdrachtgevers, zowel binnen als buiten de regio. Tijdens het assembleren ontstaat daarbij veel afval afkomstig uit bijvoorbeeld
verpakkingen.

In dit project is onderzocht hoe de afvalstroom van Werkzaak Rivierenland er nu uitziet en hoe deze kan worden geoptimaliseerd. Dit project is gestart met de vraag naar een oplossing voor het waardeverlies in de afvalstroom. In het verleden heeft Werkzaak Rivierenland actief plastic afval gescheiden en apart ingezameld. Echter bleek dat er te vaak niet-recyclebaar afval tussen het plastic afval zat, waardoor de hele plastic container
afgekeurd werd door Avri omdat deze ongeschikt was om te recyclen. De reden waardoor vervuiling ontstond in de stroom was voor de organisatie niet duidelijk. De gevolgen van deze vervuiling zijn boetes en waardeverlies. In vervolg daarop is ervoor gekozen om hiervan af te zien om daarmee kosten te besparen.

Met de huidige doelen van Werkzaak Rivierenland, te vinden in het meerjarenbeleidsplan zal dit echter moeten veranderen. Om de beleidsdoelstellingen te behalen moeten er veranderingen plaatsvinden op het gebied van duurzaamheid en moeten de afvalstromen worden omgevormd tot waardestromen.


In dit project is onderzocht wat ervoor nodig is om de waarde succesvol uit de afvalstromen te halen. Er is gekeken naar de situatie zoals hij nu is, welke materialen deel uitmaken van de stromen, wat de rol van het personeel is en welke impact de afvalstroomtransitie heeft op Werkzaak Rivierenland. Er is daarnaast gekeken naar wat er nodig is binnen het proces en hoe het personeel actief kan worden meegenomen in deze transitie.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Een project van:

Foto van Mark Hofman

Mark Hofman

Mark Hofman verbindt ondernemingen, overheid en onderwijs en zoekt altijd samenwerking om tot versnelling te komen. Met ervaring in infrastructuur, openbare ruimte en politiek/openbaar bestuur vormt hij succesvolle coalities. Hij zet met name in op duurzame transities, innovatie en burgerparticipatie. Zijn concepten inspireren en brengen ideeën tot leven met tastbare resultaten.

Opdrachtgever:

Werkzaak Rivierenland

Startdatum:

09/09/2024

Einddatum:

08/11/2024

Domein:

Circulaire Economie & Innovatie

Gerelateerde berichten:

Bouw mee aan de HBO hub!

Samenkomen, samen leren en samenwerken
aan een krachtige regio!